Avtomobil ohranjen kot nov

Vsak lastnik avtomobila si želi, da bi vozilo ohranilo svoj sijaj in lepoto čim dlje. Redna skrb za vozilo je ključna za njegovo dolgoživost in dobro delovanje. Poleg tega, da bomo na ta način ohranili videz avtomobila, bomo tudi zmanjšali potencialne stroške, ki bi sicer lahko nastali.

Z dosledno skrbjo za avtomobil bomo dvignili njegovo vrednost pri morebitni prodaji, kar konec koncev sploh ni nezanemarljivo. Preverimo nekaj najboljših nasvetov za ohranjanje avtomobila v kar najboljšem stanju tako znotraj kot zunaj.

1. Pranje in poliranje vozila

Redno pranje in poliranje vozila sta ključna koraka pri ohranjanju zunanjega sijaja avtomobila. Pravilno pranje zmanjša nabiranje umazanije, soli in drugih nečistoč, ki bi lahko povzročile poškodbe na lakirani površini. Pri pranju avtomobila uporabljajte ustrezne šampone in mehke krpe ali gobe, da preprečite nastanek prask. Ne pozabite tudi na redno čiščenje platišč in blatnikov, saj se na teh delih nabira veliko umazanije.

Po pranju, v določenih intervalih, sledi poliranje avtomobila. Postopek odstrani manjše površinske nepravilnosti in praske ter vrne sijaj lakirani površini. Uporabite kakovostno polirno pasto in polirno napravo ali mehko krpo za ročno poliranje. Poliranje je sicer najbolje prepustiti strokovnjakom z ustreznimi orodji in opremo.

2. Poliranje luči

Poleg karoserije je pomembno tudi redno vzdrževanje svetlobnih teles. Zamegljene in razbarvane luči zmanjšajo vidljivost in varnost med vožnjo, hkrati pa močno postarajo videz avtomobila.

Poliranje luči avtomobila
Poliranje bo obnovilo prosojnost luči in izboljšalo osvetlitev ceste.

S pomočjo posebnih polirnih setov ali ustrezno usposobljenih serviserjev lahko enostavno obnovite prosojnost luči in izboljšate osvetlitev ceste. Redno preverjajte tudi delovanje vseh žarnic in jih po potrebi zamenjajte.

3. Notranje čiščenje

Zunanji videz veliko pove o vozilu, a potrebno je skrbeti tudi za notranjo čistočo vozila. Redno sesanje talnih preprog in sedežev bo odstranilo umazanijo in prah ter preprečilo nastanek neprijetnih vonjav. Uporabite posebne čistilce za oblazinjenje in plastiko, ki bodo ohranili notranjost vašega avtomobila svežo in prijetno dišečo.

Ne pozabite na čiščenje stekel in ogledal. Čista stekla zagotavljajo boljšo vidljivost in varnejšo vožnjo. Uporabite kakovostna čistila in krpe iz mikrofibre ali pa kar časopisni papir. Če se v vozilo naselijo neprijetne vonjave, je strop rumen zaradi dima cigaret in so se umazali sedeži, razmislite še o globinskem čiščenju.

4. Redni servisi

Redni servisi so ključni za dolgo življenjsko dobo in brezhibno delovanje vozila. Vzdrževanje motorja, menjalnika, zavor in drugih komponent bo zmanjšalo možnost za večje okvare in povečalo dolgoživost avtomobila. Redni servisi bodo tudi ohranili garancijo proizvajalca, če jo še imate.

Ne pozabite na redno menjavo motornega olja, ki je ključnega pomena za pravilno delovanje motorja. Preglejte tudi nivo tekočin, vključno s hladilno tekočino, zavorno tekočino, oljem za servokrmiljenje in tekočino za brisalce.

Redno servisiranje vozila
Redno servisiranje je bistveno za dolgo življenjsko dobo vozila.

Poleg tega redno preverjajte stanje pnevmatik. Pravilno napolnjene in enakomerno obrabljene pnevmatike omogočajo boljši oprijem, manjšo porabo goriva ter boljšo stabilnost in udobje med vožnjo. Pri tem pa ne gre pozabiti še na uravnoteženje in centriranje koles, ki bosta preprečila neenakomerno obrabo pnevmatik ter povečala življenjsko dobo le-teh.

5. Zaščita pred vremenskimi vplivi

Avtomobil je izpostavljen različnim vremenskim vplivom, kot so sončni žarki, dež, sneg, sol na cestah in druge nečistoče. Redno čiščenje in poliranje vozila bosta zagotovila zaščito pred vremenskimi vplivi ter preprečila poškodbe na laku in drugih površinah.

Če imate to možnost, vozilo parirajte v garažo ali vsaj pod nadstrešek ter z uporabo zaščitnih prevlek za avtomobil preprečite nepotrebne poškodbe med parkiranjem ali med daljšo odsotnostjo vožnje.

6. Previdna in zmerna vožnja

Previdna in defenzivna vožnja je ključnega pomena za ohranjanje vozila v najboljšem stanju. Izogibajte se vožnji po grobih terenih ali po cestah, ki so slabo vzdrževane. Previdno vozite tudi po neravnih površinah in hitrostnih ovirah, da preprečite poškodbe na vzmetenju in ostalih delih vozila.

Izogibajte se sunkovitemu pospeševanju in zaviranju, saj to lahko povzroči dodatno obrabo na motorju, zavorah in pnevmatikah. Prav tako upoštevajte omejitve hitrosti in prometna pravila, kar bo zmanjšalo tveganje za prometne nesreče ter preprečilo nepotrebne poškodbe vozila.