Obraba pnevmatik

Pnevmatike so eden izmed najpomembnejših delov na naših vozilih, a jih pogosto jemljemo za samoumevne. Medtem ko se z njimi prebijamo skozi vse vrste cest in različnih vremenskih pogojev, pozabljamo, da so ključne za našo varnost in udobje na cesti. Ne glede na to, kako kakovosten avtomobil vozimo, so prav pnevmatike tiste, ki se neposredno dotikajo ceste in zagotavljajo oprijem, zaviranje in stabilnost.

Toda pnevmatike niso nesmrten del opreme, žal se obrabijo. In čeprav je obraba neizogibna, lahko z nekaj preprostimi ukrepi precej vplivamo na to, kako hitro se bodo obrabljale. Pa poglejmo, zakaj so pnevmatike tako pomembne in kako lahko z ustrezno skrbjo podaljšamo njihovo življenjsko dobo.

Redna kontrola stanja in napolnjenosti

Redno preverjanje stanja pnevmatik je pomembno za zmanjšanje obrabe in zaščito. Vsak voznik bi moral občasno pregledati stanje svojih gum, predvsem pred daljšimi potovanji ali menjavami sezone. To enostavno dejanje omogoča zgodnje odkrivanje težav, kot so nepravilna obraba, praske in razpoke. Prav tako omogoča, da se težave rešijo, še preden povzročijo večjo škodo.

Kontrola tlaka v pnevmatikah
Redno kontrolirajte tlak v pnevmatikah in jih po potrebi napolnite.

Ključnega pomena je tudi pravilna napolnjenost pnevmatik. Preverjanje tlaka v njih in vzdrževanje priporočenega tlaka, kot ga navaja proizvajalec vozila, je bistveno za manjšo obrabo. Prenizek tlak v pnevmatikah povzroči večje trenje in neenakomerno obrabo, medtem ko previsok tlak zmanjšuje stik s cesto in povzroča povečano obrabo sredine pnevmatik. Pravilno prilagajanje tlaka podaljša življenjsko dobo gum ter izboljša stabilnost in učinkovitost vozila.

Z rotacijo do daljše življenjske dobe

Rotacija pnevmatik je postopek, pri katerem se pnevmatike premikajo z ene pozicije na vozilu na drugo (vedno v paru). To je običajno del rednega servisa vozila, pri čemer se pnevmatike med seboj izmenjujejo, da se enakomerno obrabijo. Previjačenje enakomerno porazdeli obrabo med vsemi štirimi pnevmatikami.

Običajno se sprednje pnevmatike bolj obrabijo kot zadnje, saj prevzemajo glavnino obremenitve in sile zaviranja ter obračanja. Če se tega ne popravi z rotacijo, se razlika v obrabi povečuje, kar vodi do vse neenakomernejše obrabe ter zmanjšanja učinkovitosti in varnosti. Z rednim previjačenjem se torej poskrbi, da vse pnevmatike prispevajo k enakomerni vožnji, obenem pa se podaljša tudi življenjska doba gum.

Centriranje in nastavitve krmilnega sistema

Nastavitve in uravnavanje krmilnega sistema v avtomobilu vplivajo na obrabo pnevmatik. Pravilna nastavitev krmilnega sistema poskrbi za enakomerno porazdelitev obremenitve med vsemi štirimi gumami. Če je krmilni sistem neuravnotežen, npr. če so kolesa na eni strani vozila preveč obrnjena navznoter ali navzven, to privede do neenakomerne obrabe gum.

Centriranje pnevmatik na avtomobilu
Centriranje gum zmanjšuje tresljaje vozila in volana med vožnjo.

Ena stran pnevmatik se bo hitreje obrabila od druge, kar bo zmanjšalo življenjsko dobo pnevmatik in povzročilo neenakomeren oprijem na cestišču. Enako velja tudi za obtežitev, vse skupaj pa se uredi s centriranjem pnevmatik na avto servisu in opravljeno avtooptiko.

Spremenite svoje vozne navade

Poleg izbire pravih pnevmatik je eden izmed dejavnikov za podaljšanje življenjske dobe gum tudi način, kako vozimo. Primerne vozne navade vplivajo na zmanjšanje obrabe pnevmatik in hkrati na izboljšanje varnosti na cesti. Z enostavnimi ukrepi in pozornostjo se lahko zmanjša obraba pnevmatik in poveča njihova življenjska doba. Pravilna uporaba plina, zaviranje in vožnja v ovinkih igrajo pomembno vlogo.

  • Ustrezna uporaba stopalke za plin. Hitra vožnja s sunkovitim pospeševanjem je eden izmed največjih sovražnikov pnevmatik. Enakomerna vožnja in postopno pospeševanje skrbita za manjšo obrabo, zmanjša pa se tudi poraba goriva.
  • Izogibanje hitremu zaviranju. Hrupno in hitro zaviranje ustvarja trenje med pnevmatikami in cesto, kar povzroča neenakomerno obrabo. Varno in pravočasno zaviranje ne prispeva le k podaljšanju življenjske dobe pnevmatik, ampak tudi k večji varnosti na cesti.

Upoštevajte vse zapisane nasvete in lahko ste prepričani, da se bodo pnevmatike na vašem jeklenem konjičku odslej obrabljale precej počasneje.