Hitri servis vozila

Vzdrževanje in servisiranje vozila sta ključnega pomena za dolgo življenjsko dobo ter zanesljivost avtomobila. Kot lastniki vozil se vsi zavedamo, da redno vzdrževanje pripomore k temu, da naš jekleni konjiček brezhibno služi svojemu namenu. Pri vzdrževanju avtomobila pa je bistvenega pomena tudi pravilna izbira servisnih storitev.

Poznamo veliki in mali servis ter celo možnost hitrega servisa, ki omogoča še večjo fleksibilnost in učinkovitost. Oglejmo si, zakaj je servisiranje vozila nujno opravilo ter preverimo prednosti hitrega servisa, kjer imate priložnost rezervirati čas za svoje vozilo in si tako zagotoviti udobno, hitro in zanesljivo storitev.

Zakaj hitri servis vozila?

Zdi se nam, da dan kar zleti mimo nas. Zjutraj vstanemo, nenadoma smo v službi, ko se obrnemo, pa je že večer. Čas neusmiljeno beži, zato ne čudi, da je tako zelo težko najti še nekaj dodatnih uric za reči, kot je servisiranje avtomobila. K sreči se lahko sedaj zanesemo tudi na zelo hitre storitve na tem področju.

Menjava motornega olja
Hitri servis vozila vedno vključuje menjavo motornega olja.

Prav hitri servis je tisti, ki za naše vozilo poskrbi, kot bi bili na dirki F1. Morda res ne tako zelo hitro, vseeno pa v nekaj urah. To seveda pomeni, da lahko na avtomobil počakamo kar v okolici servisa, gremo na kavo ali na hitro skočimo še po opravkih.

Kaj zajema hitri servis?

Hitri servisi so nujni za brezhibno delovanje našega vozila. To moramo na servis zapeljati v intervalu, ki ga določi proizvajalec avtomobila. Navadno gre za en obisk delavnice na leto, razen v primeru, ko se z vozilom naredi precej več kilometrov, kot je v povprečju predvideno.

Menjava zračnega filtra
Tudi menjava zračnega filtra je pomemben del hitrega servisa.

Redni hitri servis zajema menjavo olja in oljnega filtra, kar je osnova vsakega servisa. Prav tako se na avtomobilu izvede računalniška diagnostika, če vozilo to omogoča. Zamenjajo se še preostali filtri (zračni, kabinski), vžigalne svečke in po potrebi zavore. Dolije se tekočine in opravi podobne malenkosti, da je vozilo pripravljeno za na cesto.

Pomembnost hitre odprave težav

Da bi preprečili velike težave in draga popravila, je potrebno avtomobil zaupati priznanemu serviserju vozil, ki bo opravil redne preglede in preveril, ali se morda kje ne skriva kakšna manjša težavica, ki lahko kaj hitro preraste v večjo težavo.

Pregled z avtodiagnostiko
Za odkrivanje morebitnih napak v vozilu se uporablja avtodiagnostika.

Serviser bo vse to preveril tako z avtodiagnostiko kot tudi s fizičnim pregledom kritičnih točk vozila. Pomembno je, da mu še sami zaupate morebitna opažanja v delovanju vozila. Kakšen šum, ropot, morda trese volan, ali pa je čutiti poskakovanje motorja? Vse to so male težave, ki jih je moč pravočasno odpraviti in si prihraniti veliko skrbi ter denarja.

Čisto olje in filter za zdrav motor

Motor je srce avtomobila, zato mu moramo posvetiti precej pozornosti. Na nas je, da z njim lepo ravnamo, vozimo v nekih začrtanih obremenitvah in da vozilo pravočasno pripeljemo k serviserju, ki bo opravil pregled motorja ter zamenjal motorno olje in filter.

Prav to dvoje skrbi za brezhiben tek motorja. Olje maže ključne gibljive dele in s tem skoraj v celoti izniči trenje, ki bi motor sicer poškodovalo, naloga oljnega filtra pa je, da ulovi vse trde delce in smeti ter jim prepreči, da bi prišli v notranjost motorja in ga poškodovali.