Akumulator za avto

Z njim se vse začne, na žalost pa tudi konča. Brez avtomobilskega akumulatorja ne moremo zagnati motorja ali uporabljati naprav v avtomobilu, ki delujejo na električni tok. Za akumulator moramo skrbeti sami, redno pa ga mora pregledovati tudi serviser.

Ker ima vsak akumulator svojo življenjsko dobo, je dobro, da se te zavedamo, hkrati pa poznamo tudi učinkovite nasvete za podaljševanje njegovega delovanja. Navkljub roku uporabe, ki je postavljen s strani proizvajalca, lahko to obdobje močno presežemo.

1. Kdaj je treba zamenjati akumulator?

Akumulator je priporočljivo zamenjati, ko začne kazati znake slabega delovanja, kot so težave pri zagonu vozila, počasno delovanje električnih naprav ali nizka napetost akumulatorja. Menjava je potrebna tudi, če je že presegel pričakovano življenjsko dobo, ki običajno znaša približno 3-5 let.

Prav tako je priporočljivo zamenjati akumulator, če so prisotne vidne poškodbe, korozija na kontaktnih točkah ali če je bil akumulator poškodovan zaradi zunanjih dejavnikov, kot so ekstremne temperature ali napačno polnjenje.

2. Kaj so najpogostejši vzroki za izpraznitev akumulatorja?

Najpogostejši vzroki za izpraznitev akumulatorja so pozabljene prižgane luči ali vklopljene električne naprave, ko je avto ugasnjen. Puščanje električnih naprav, kot so radio ali polnilnik telefona, ki delujejo tudi, ko je avto ugasnjen, slabo vpliva na stanje akumulatorja.

Prazen akumulator za avto
Pogost razlog za prazen akumulator so pozabljene prižgane luči.

Akumulator se prazni celo med dolgotrajno neuporabo vozila, zaradi česar se lahko povsem izprazni in se zgolj zvišuje njegova starost. Ko je življenjska doba akumulatorja pred koncem, se pogosteje izprazni v zimskih mesecih, ko so zunanje temperature nižje.

3. Kako pravilno vzdrževati akumulator?

Za pravilno vzdrževanje akumulatorja je priporočljivo redno preverjati nivo elektrolita in ga po potrebi dopolnjevati z destilirano vodo (če model akumulatorja to omogoča), čiščenje kontaktnih površin in odstranjevanje morebitne korozije.

Potrebno je občasno preverjanje napetosti in polnjenje akumulatorja z ustrezno polnilno napravo, redna uporaba avtomobila, da se akumulator polni med vožnjo, ter izogibanje izpraznitvi akumulatorja, ko je avto ugasnjen (različni porabniki elektrike v vozilu). Seveda je treba upoštevati tudi navodila proizvajalca in akumulator redno voziti na servisne preglede.

4. Ali akumulator lahko zamenjamo sami?

Menjava akumulatorja ni pretirano težka naloga, če je v vozilu nameščen tako, da je dostopen in ga lahko odstranimo. Pri tem pazimo na ustrezno lego pozitivnega in negativnega pola, saj v primeru napačne izbire novega akumulatorja tega ne bomo mogli priklopiti.

Preveriti je treba še priključke, jih očistiti in po potrebi odstraniti vidno rjo. Pri povezovanju z akumulatorjem pazimo, da so spoji čvrsto pritrjeni, kar velja tudi za akumulator sam, ki mora biti trdno nameščen v za to namenjeno ležišče.

5. Kakšne so posledice nepravilnega polnjenja akumulatorja?

Nepravilno polnjenje akumulatorja lahko povzroči več negativnih posledic. Previsoka napetost med polnjenjem lahko poškoduje notranje sestavne dele akumulatorja, kar lahko vodi do krajše življenjske dobe ali celo odpovedi akumulatorja.

Polnjenje akumulatorja za avto
Ali veste, kako pravilno napolniti akumulator za avto?

Nasprotno, prenizka napetost med polnjenjem lahko povzroči nepopolno polnjenje akumulatorja, kar lahko privede do njegove izpraznitve med uporabo. Nepravilno polnjenje lahko povzroči tudi pregrevanje akumulatorja, kar lahko vodi do poškodb ali celo požara. Poleg tega lahko neustrezno polnjenje akumulatorja vpliva na njegovo zmogljivost in zanesljivost ter negativno vpliva na delovanje celotnega električnega sistema vozila.

6. Kako kupiti ustrezen akumulator?

Preverite specifikacije in zahteve svojega vozila, vključno z vrsto in velikostjo akumulatorja ter potrebno zmogljivostjo. Izberite priznanega proizvajalca, ki zagotavlja kakovostne akumulatorje in ima dober ugled na trgu. Preverite garancijske pogoje, da se prepričate o zaščiti in možnosti zamenjave akumulatorja v primeru težav. Preverite tudi ocene in mnenja drugih uporabnikov o določenem akumulatorju, da dobite vpogled v njegovo zanesljivost in zmogljivost.

Bodite pozorni na ceno, vendar ne pozabite, da je kakovosten akumulator naložba v dolgoročno delovanje vašega vozila. Pred nakupom pa se je smiselno posvetujete tudi s strokovnjakom ali serviserjem, ki vam bo znal najbolje svetovati.