Manjša potrošnja bencina med vožnjo

Strošek, ki ga ima z vozilom njegov lastnik, ni zanemarljiv, saj zajema redno vzdrževanje, menjavo pnevmatik, različna popravila in tudi strošek za gorivo, ki se mu, če avto ne deluje na elektriko, pač ne da izogniti. Je pa mogoče z določenimi spremembami pri vožnji le-te nekoliko omiliti.

Na porabo goriva vpliva kar nekaj dejavnikov, med katerimi na mnoge niti ne pomislimo. Zelo pomembna je teža vozila, način vožnje, pa tudi uporaba različnih funkcij, ki so v ta namen na voljo. O porabi goriva odloča tudi brezhibno delovanje motorja in drugih ključnih elementov.

Prihranek bencina z zmerno vožnjo

Zmerna vožnja je eden izmed najučinkovitejših načinov za prihranek goriva in zmanjšanje emisij CO2. Pri zmerni vožnji voznik prilagodi svoj slog vožnje tako, da ne pospešuje ali zavira prehitro ter ohranja stalno in enakomerno hitrost. To pomeni, da se izogiba hitrim pospeškom, saj ti porabijo več goriva.

Voznik naj pravočasno prestavlja v višje prestave, saj višje prestave omogočajo nižje obrate motorja, kar posledično zmanjšuje porabo goriva. Poleg tega naj voznik ohranja enakomerno hitrost na avtocesti in se izogiba sunkovitemu pospeševanju, kar mu prav tako omogoča, da ohranja učinkovito vožnjo in porabi manj goriva.

Izkoriščanje sistema “start-stop”

Sistem “start-stop” je tehnologija, ki omogoča samodejni izklop in ponovni zagon motorja avtomobila med vožnjo, predvsem v situacijah, ko vozilo ustavi ali pa je v mirovanju, na primer pri semaforjih ali v prometnih zastojih. Sistem, ki ga vsebuje večina novejših vozil, deluje tako, da se motor izključi takoj, ko voznik popolnoma ustavi vozilo in spusti stopalko sklopke ali zavore. Ko voznik znova pritisne na stopalko sklopke ali zavore, se motor samodejno ponovno zažene in vožnja se nadaljuje.

Sistem start-stop
Sistem start-stop samodejno izklaplja in zaganja motor vozila.

Vozniki lahko dodatno izkoristijo prednosti sistema “start-stop” tako, da se prilagodijo njegovemu delovanju. Predvidijo na primer lahko, kdaj se bo vozilo ustavilo za daljši čas (na semaforjih, pred zapornicami itd.) in na ta način povečajo čas, ko je motor izklopljen, kar še dodatno prispeva k prihranku goriva.

Do prihranka goriva s klimatsko napravo

Pravilna uporaba klimatske naprave ter drugih električnih porabnikov v vozilu je ključnega pomena za prihranek pri porabi goriva. Klimatska naprava je eden izmed največjih porabnikov energije v avtomobilu, zato jo je pametno uporabljati premišljeno. Med vožnjo na avtocesti ali odprti cesti, ko je zunanja temperatura ugodna, je priporočljivo izključiti klimatsko napravo ali jo nastaviti na nižjo stopnjo delovanja. S tem se zmanjša obremenitev motorja in posledično poraba goriva.

Prav tako je pomembno premišljeno uporabljati klimatsko napravo in druge električne porabnike pri vožnji v mestu. V mestih je običajno več semaforjev in ustavljanje je pogostejše, kar omogoča krajše obdobje delovanja klimatske naprave.

Uporaba klimatske naprave v avtomobilu
Do prihranka pri gorivu s premišljeno uporabo klimatske naprave.

Vozniki lahko med vožnjo skozi mesto poskušajo izkoristiti naravno ventilacijo in odpreti okna za kratek čas, da zmanjšajo potrebo po uporabi klimatske naprave. Prav tako je priporočljivo pred začetkom vožnje prezračiti notranjost vozila, da se zmanjša potreba po močnem delovanju avtoklime v začetku vožnje.

Izogibanje prometnim konicam

Vozniki se lahko odločijo, da bodo na pot odšli izven prometnih konic, ko je promet manj intenziven. Izogibanje prometnim konicam omogoča bolj tekočo vožnjo, manj zastojev in posledično manjše obremenitve motorja ter nižjo porabo goriva. Za to lahko izkoristijo dneve in ure, ko promet običajno ni tako gost. Poleg izbire pravega časa je varčevanje z bencinom mogoče doseči tudi z izbiro alternativnih poti.

Vozniki se lahko odločijo za manj prometne in manj obremenjene ceste, ki jim omogočajo bolj tekočo vožnjo. Lahko se denimo odločijo za vožnjo po manjših regionalnih cestah namesto po glavnih avtocestah ali cestah z več prometa. Izogibanje prometno bolj obremenjenim cestam omogoča bolj stabilno vožnjo pri optimalni hitrosti, kar pripomore k zmanjšanju porabe goriva.