Vzvratna vožnja

Vzvratna vožnja je nekaj, kar zmede mnoge nove voznike. Seveda se ob rednem prakticiranju parkiranja tudi vzvratne vožnje naučimo do popolnosti nekoliko kasneje, ko pridobivamo izkušnje. Vendarle pa je bolje, če se tega naučimo nekje na samem in s čim manj stresa.

Čeprav se vam morda še ta hip zdi, da vam to ne bo nikoli uspelo, vam bo s pomočjo nasvetov, ki jih boste spoznali v nadaljevanju, uspelo še kako hitro. Prav nič drugače ni, kot je v športu in na drugih področjih. Trening, trening in še enkrat trening. Ker pa je dobro vedeti, kje in kako začeti, sledi pet koristnih nasvetov.

1. Izberite miren in prazen prostor

Da bi pričeli z vajo vzvratne vožnje, boste morali najprej najti neobljudeno parkirišče. Ob nedeljah so trgovski centri zaprti, zato je to lahko odličen kraj za vajo. Ker v bližini ne bo nikogar, bo manj motenj, zato se boste lahko bolj osredotočili na svoje spretnosti.

Dobra vaja za vzvratno vožnjo je vožnja med stebri, na katerih so navadno luči ali reflektorji. Razdalje med stebri so pogosto precej velike, tako da boste imeli veliko časa za ustrezno krmiljenje.

2. Vozite po polžje

Imate čas in nikamor se vam ne mudi. Ker niste zadovoljni s svojo vzvratno vožnjo, se odpravite na »trening« brez posebnega pritiska. Pojdite sami, saj ne želite ves čas poslušati nasvetov nekoga, ki ima vedno prav.

Trening vzvratne vožnje
Za »trening« vzvratne vožnje si vzemite čas, vaja naj poteka brez stresa.

Vozite počasi. Tako počasi, da se vam bo zdelo kar malce smešno. Nič zato. Nihče vas ne gleda in lahko ste počasni, kolikor želite. Na ta način boste izurili svoje reflekse, da bodo postali kot eno v vsakem zavoju. Začetni neuspeh naj vas ne potre. Potrebujete samo vajo.

3. Vedno glejte v smeri vožnje

Pri vzvratni vožnji vas bo morda zamikalo pogledati na volan in ugotoviti, v katero smer je treba zaviti. Vprašajte se: “Ko vozim naprej, ali gledam na volan in razmišljam, v katero smer je treba zaviti?” Odgovor na to vprašanje je najverjetneje: “Ne.” Ko vozite naprej, vam ni treba gledati na volan, saj gledate, kam boste zapeljali. Z vajo bodo vaši možgani samodejno ugotovili, koliko in kdaj morate krmiliti, da boste gladko obvozili robnike in podobno. Enako velja za vzvratno vožnjo.

Če pri vzvratni vožnji gledate naprej, kako boste vedeli, kam želite, da gre zadnji del avtomobila? To bo zelo težko, če ne celo nemogoče, skoraj tako, kot če bi vozili naprej in gledali skozi zadnje okno. Prav tako vas lahko zamika, da za vzvratno vožnjo uporabite notranje ogledalo, kar pa lahko celotno nalogo še oteži. Ogledala namreč obračajo slike, tako da so stvari lahko videti popolnoma narobe, zaradi česar bo še težje upravljati z volanom.

4. Nastavite stranska ogledala

Pri vzvratni vožnji gre največkrat za parkiranje. Parkirna mesta pa so lahko narisana, morda se prosto mesto nahaja med dvema avtomobiloma ali pa je potrebno parkirati oziroma zapeljati mimo robnika ali blizu ograje. V tem primeru iz vozila ne boste videli kaj dosti.

Uporaba stranskih ogledal med parkiranjem
Pri parkiranju si med vzvratno vožnjo pomagajte s stranskimi ogledali.

Morda vas vznemirja, da izkušeni vozniki lahko v takšnih situacijah parkirajo skorajda v miže. Vi pa ste vendarle začetnik, zato si za vajo obrnite stranska ogledala navzdol, da boste ves čas na tekočem, koliko prostora še imate do sosednjega avtomobila, robnika ali ograje.

5. Poravnajte kolesa

Pogosto ravnanje koles pri vzvratni vožnji lahko mnogim voznikom začetnikom povzroča težave, saj zlahka napačno ocenijo količino krmiljenja in povzročijo tako imenovano pretirano krmiljenje.

Pri večini avtomobilov je za poravnavo koles potrebno približno 1 in pol obrata volana do popolne blokade (to pomeni, da krmilite, dokler se volan ne ustavi). Vadite torej tudi poravnavanje koles, da pridobite ustrezne občutke.