Nakup novih pnevmatik

Pnevmatike so ena najpomembnejših komponent avtomobila, saj so edina stična točka vozila s cestiščem, kar pomeni, da odločajo o tem, kako dobra bo vodljivost vozila. Varnost, učinkovitost in udobje vožnje so neposredno odvisni od kakovosti in stanja pnevmatik.

Preveč obrabljene ali poškodovane pnevmatike lahko bistveno vplivajo na zmogljivost vozila in varnost na cesti. Pomanjkanje oprijema, daljša zavorna pot, težave pri vožnji v slabem vremenu in neustrezna vodljivost so le nekateri od zapletov, s katerimi se lahko srečamo, če zanemarimo stanje pnevmatik.

Pnevmatike zahtevajo našo pozornost

Razumeti te znake je ključno za zagotavljanje varnosti na cesti in zaščito vozila. Prepoznati jih je mogoče z vizualnim pregledom pnevmatik in pozornostjo med vožnjo. Zgodnje prepoznavanje teh znakov nam omogoča pravočasno ukrepanje in zamenjavo pnevmatik, preden se pojavijo morebitne nevarnosti ali izguba zmogljivosti.

Pogledali bomo, kako preveriti globino profila, opazovati vidne poškodbe, prepoznati neenakomerno obrabo, upoštevati slabšo vodljivost in zavorni učinek ter razumeti pomen starosti in prevožene kilometrine pri pnevmatikah. S temi informacijami boste lahko sprejeli pravilne odločitve glede njihove zamenjave, zagotavljali svojo varnost na cesti in povečali zmogljivost vozila.

Nezadostna globina profila

Pnevmatike imajo vgrajene obrabne indikatorje v obliki majhnih izboklin v glavnem žlebu profila. Ko se ta izboklina poravna z vzorcem profila, to pomeni, da je pnevmatika dosegla minimalno dovoljeno globino in je treba razmisliti o zamenjavi.

Preverjanje globine profila pnevmatik
Globino profila pnevmatik lahko preverite z 1- ali 2-evrskim kovancem.

Globino profila enostavno izmerimo tudi sami. V prvi vrsti s posebnim merilcem globine profila, ki ga lahko kupimo v vsaki trgovini z avto deli in opremo. Lahko pa si nekoliko pomagamo tudi s kovancem za 1 € ali 2 €, katerega zunanji rob meri 3 mm. Minimalna globina letnih pnevmatik mora znašati 1,6 mm, zimskih pa 3 mm.

Vidne poškodbe na pnevmatikah

Reden pregled pnevmatik lahko prepreči marsikatero nevšečnost. Če pri pregledu na njih opazimo vidne poškodbe, kot so razpoke, globoke zareze, izbokline ali druge poškodbe, je to jasen znak, da so pnevmatike poškodovane in ne morejo več zagotavljati ustrezne trdnosti in oprijema.

Neenakomerna obraba profila med pnevmatikami na isti osi lahko kaže na težave z uravnoteženjem, poravnavo ali vzmetenjem. To lahko povzroči slabši nadzor nad vozilom in neenakomerno obrabo pnevmatik, kar zahteva zamenjavo.

Slabša vodljivost avtomobila

Če opazimo, da je vozilo med vožnjo manj stabilno, ima slabši oprijem v ovinkih ali se ne odziva pravilno na krmiljenje, to lahko kaže na obrabljene pnevmatike, ki ne morejo več zagotavljati potrebne vodljivosti.

Kadar se zavorni učinek vozila poslabšuje in se zavorna pot podaljšuje, je tudi to lahko znak, da pnevmatike izgubljajo oprijem na cestišču. V prvi vrsti bo potreben pregled pri vulkanizerju, ki bo svetoval, kako ukrepati naprej.

Starost pnevmatik

Tudi če so pnevmatike še videti v dobrem stanju, a so že precej stare, je priporočljivo razmisliti o zamenjavi. Gume se s časom starajo in lahko izgubijo svoje lastnosti, kot je elastičnost gumene zmesi, kar lahko vpliva na njihovo zmogljivost in varnost.

Nove pnevmatike
Če so gume stare, bo kljub solidnemu videzu potrebna njihova zamenjava.

Pomembno je dodati, da se za starost pnevmatike ne šteje dan nakupa, pač pa datum proizvodnje. Čeprav je bila pnevmatika skladiščena in se ni z njo vozilo po cesti, se je starala. Enako velja za voznike, ki naredijo manj kilometrov. Če je vozilo večji del leta preživelo v garaži, še ne pomeni, da pnevmatike na njem niso izgubile svojih lastnosti.

Slabši oprijem v dežju

Če opazimo, da pnevmatike slabše odvajajo vodo in se slabše obnašajo na mokri cesti, je to lahko znak, da so izgubile svoj oprijem in je treba razmisliti o zamenjavi. Treba je razumeti, da gumena zmes sčasoma izgubi svoje lastnosti, postane lahko trda in s tem izgublja oprijem na cestišču.

Še en od znakov, da so pnevmatike pri koncu, je cvileč zvok v vsakem zavoju.