Sistem za prepoznavanje prometnih znakov

Varnost v prometu je ključnega pomena za vsakega udeleženca na cesti, saj lahko že majhna napaka ali neprevidnost vodi v neprijetne posledice. Eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ki prispevajo k varnosti, so prometni znaki, ki nas usmerjajo in obveščajo o različnih omejitvah in nevarnostih na cesti.

Pravilno razumevanje in upoštevanje znakov je osnovni korak odgovornega ravnanja v prometu, vendar pa jih, nakljub temu, včasih še vedno spregledamo. Posebej v nepreglednih situacijah ali pri vožnji v zahtevnih vremenskih razmerah jih lahko ne opazimo.

Na srečo nam napredna tehnologija v sodobnih vozilih zdaj pomaga pri spremljanju in upoštevanju prometne signalizacije. Številni novi avtomobili so namreč opremljeni s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, ki pomaga voznikom, da ostanejo dosledno v okviru predpisanih omejitev hitrosti in drugih pravil na cesti.

Kaj je sistem za prepoznavanje znakov?

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov (ang. Traffic Sign Recognition ali TSR) je funkcija, ki je že vgrajena v sodobna vozila. Glavni namen tega sistema je samodejno zaznavanje in prepoznavanje prometnih znakov ter prikazovanje teh informacij na informacijskem zaslonu ali na armaturni plošči voznika.

Prepoznavanje prometnih znakov
Prepoznavanje prometnih znakov z uporabo naprednega sistema TSR.

Sistem za prepoznavanje prometnih znakov deluje s pomočjo različnih senzorjev, običajno pa se uporabljajo kamere, nameščene na vozilu. Kamere nenehno snemajo okolico ceste, nato pa uporabijo algoritme za obdelavo slik, ki analizirajo posnete prometne znake. Ko sistem prepozna določen znak, ga primerja s svojo bazo podatkov znakov in določi ustrezno sporočilo, ki ga nato prikaže vozniku.

Prepoznavanje znakov za omejitev hitrosti (TSR + GPS)

TSR + GPS je kombinacija sistema za prepoznavanje prometnih znakov (TSR – Traffic Sign Recognition) in sistema za globalno pozicioniranje (GPS – Global Positioning System) v avtomobilski tehnologiji. Ko se ta dva sistema združita, omogočata boljšo in natančnejšo funkcionalnost prepoznavanja prometnih znakov ter izboljšano navigacijo in informacije za voznika.

 • Sistem za prepoznavanje prometnih znakov (TSR): TSR uporablja kamere, nameščene na vozilu, za prepoznavanje prometnih znakov na cesti. Ko prepozna znake, ki vključujejo omejitve hitrosti, prepovedi ali druge pomembne informacije, jih prikaže na zaslonu oz. armaturni plošči.
 • Globalni pozicijski sistem (GPS): GPS je satelitski sistem, ki omogoča natančno določanje geografske pozicije vozila. S pomočjo GPS-a vozilo prepozna, kje se nahaja in kje se nahajajo določene ceste, križišča in prometni znaki.

Ko združimo TSR in GPS, sistem postane sposoben povezovanja prepoznanih prometnih znakov s točnimi geografskimi lokacijami na cesti. To omogoča naslednje funkcionalnosti:

 • prilagajanje omejitve hitrosti glede na lokacijo,
 • pametno usmerjanje in navigacijo,
 • dodatne informacije o cesti.

Poleg omejitev hitrosti lahko sistem prikaže tudi druge informacije, povezane z lokacijo, kot so bližnji bencinski servisi, parkirišča ali restavracije. Kombinacija TSR in GPS tako izboljša celotno izkušnjo vožnje, saj vozniku omogoča boljšo informiranost o aktualnih prometnih razmerah in omejitvah na cesti.

V katerih vozilih je vgrajen TSR?

Sistem TSR je na voljo pri številnih proizvajalcih avtomobilov, vendar ga ne boste našli v osnovnem paketu ADAS, ki ga ponuja večina znamk.

Nekaj vozil, ki do neke mere ponujajo omenjen sistem:

 • Volvo road sign information,
 • Audi traffic sign recognition,
 • BMW speed limit information,
 • Mercedes-Benz traffic sign assist,
 • Honda traffic sign recognition system,
 • Mazda traffic sign recognition,
 • Ford speed sign recognition.

TSR tehnologija danes

Današnja tehnologija še ne more razločiti vseh prometnih znakov ali delovati v vseh razmerah. Delovanje sistemov TSR omejuje več okoliščin, vključno z naslednjimi:

 • umazani ali nepravilno nastavljeni žarometi,
 • umazano ali zarošeno vetrobransko steklo,
 • izkrivljeni, zviti ali upognjeni znaki,
 • slabo stanje pnevmatik ali koles,
 • nagnjeno vozilo zaradi težkega tovora ali spremenjenega vzmetenja.

Čeprav so TSR in podobne tehnologije zaznavanja vozil ključnega pomena pri prehodu na popolnoma avtonomno vožnjo, žal še nismo na tej točki. Tudi sistem TSR je le še sistem za pomoč vozniku – kot nekateri drugi sistemi, ki so v veliko pomoč, vendarle pa ne povsem avtonomni.